De oplevering

april 13, 2010

Werk ter promotie van de opera Wake. Deze opera is ontwikkeld ter herdenking van de vuurwerkramp die Enschede 10 jaar geleden trof.

In de wachtruimte:

Te zien is een huisvorm die bovenin een steiger is gebouwd en aan één kant oversteekt.

Het stadskantoor heeft voor mij een dorpsplein gevoel waar ik een extra ‘huis’ aan toevoeg. Een huis dat in de steigers staat om de wederopbouw te vertegenwoordigen van de stad na de vuurwerkramp. Een huis dat bovenin de steigers staat om groei te symboliseren. Verder steekt het huis uit om de nieuwe mogelijkheden en het ‘buiten de lijnen kunnen kleuren’ te symboliseren.

Tegelijkertijd staat de vorm van het werk ook voor de verschillende huizen waar zich voor, tijdens en na de ramp zoveel heeft afgespeeld. Het thema van Wake.

Verder is het door de abstracte vorm van het huis mogelijk voor iedere bezoeker van het stadskantoor om te gaan fantaseren over wat zich daar zou kunnen afspelen. Hoe het zou zijn daar te wonen, of wat zij zelf zouden willen bouwen.

In de draaideuren:

Beide ruimtes van de draaideuren zijn gevuld met verschillende koffiemokken en -kopjes en eventueel bijbehorende schoteltjes.

Om het gevoel van huiselijkheid en laagdrempeligheid te accentueren zijn er verschillende soorten koffiekopjes en mokken in de draaideuren geplaatst. Er zijn bij wijze van spreke zoveel verschillende als dat er mensen in Enschede wonen.

Al deze kopjes en mokken staan symbool voor de mensen van Enschede die allemaal hun eigen verhaal hebben, en een eigen relatie tot de vuurwerkramp en de stad Enschede.

Een kopje koffie staat tevens symbool voor saamhorigheidsgevoel en gastvrijheid. Even ‘een bakkie doen’ bij de buren, ‘een bakkie troost’ drinken samen en eens even uit de doeken doen hoe de zaken er voor staan of je verhaal kwijt kunnen, etc.

In Wake worden de verhalen verteld van 18 mensen. Het zouden je buren kunnen zijn nu. Of ze zouden het kunnen zijn geweest toen, 10 jaar geleden. Of worden het misschien nog straks.

Wat brengt mensen meer bij elkaar dan een bakkie (troost) en hun verhaal.

Advertenties

7 Responses to “De oplevering”

 1. Impa Says:

  Ik vind hem ontroerend, dat huis in die steigers. Niet alleen een veelzeggend symbool voor de ramp, maar de hoop straalt er ook aan alle kanten vanaf, omdat hij wederopbouw verbeeldt en door de hoogte een soort opwaartse beweging krijgt en -inderdaad- buiten het oude kader doorbouwt, op naar iets nieuws.
  Prachtig!

 2. esther Says:

  Wat ontzettend mooi, Susan!

 3. Florian Says:

  Nu is eindelijk duidelijk waarvoor je zo veel kopjes nodig had 🙂 Het is echt mooi geworden!

 4. susandeverzameling Says:

  @Florian: Het waren er zelfs nu nog bijna niet genoeg! Dit zijn er 300 a 350… *plakplak* 😉

 5. Jacobdus Says:

  Al dat harde werk heeft iets heel moois opgeleverd!

  Geniet ervan!

 6. Poelekie Says:

  De kopjes! Zit de poezenmok er ook tussen?

 7. susandeverzameling Says:

  @Poelekie: uiteindelijk besloot ik om alleen met kopjes en schoteltjes te werken, Dus de poezenmok is nog in mijn bezit 🐱


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: